Niedobór witaminy B12 prowadzi do atrofii mózgu

27 września 2011, 12:17

Starsi ludzie z niższym stężeniem markerów witaminy B12 we krwi częściej mają atrofię mózgu oraz zaburzenia myślenia (Neurology).



Elpida chce zbankrutować

27 lutego 2012, 12:08

Elpida Memory, trzeci co do wielkości producent układów DRAM, złożył w tokijskim sądzie wniosek o upadłość. Zadłużenie firmy sięgnęło 5,5 miliarda dolarów.


Czekolada chroni przed udarem?

30 sierpnia 2012, 12:36

Jedzenie tydzień w tydzień umiarkowanych ilości czekolady zmniejsza ryzyko udaru u mężczyzn - donoszą naukowcy z Karolinska Institutet, podkreślając, że nie ma przy tym znaczenia, czy czekolada jest gorzka, czy mleczna.


Wielbłądzie ukojenie w bólu

22 lutego 2013, 10:55

Przeciwciała podobne do odkrytych w 2007 r. u wielbłądów i lam pomogły w wyeliminowaniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) o umiarkowanym-głębokim natężeniu.


Obserwacje w X

31 lipca 2013, 08:59

HD 189733b to nie tylko, o czym już informowaliśmy, pierwsza pozasłoneczna planeta, której kolor udało się określić. To również pierwsza egzoplaneta obserwowana w paśmie promieni X


Do pacjentów bardziej przemawia wiek serca niż procentowy wskaźnik ryzyka

6 lutego 2014, 12:18

Ludzie, którzy znają wiek swojego serca, czynią większe postępy w zakresie poprawy jego stanu zdrowia.


Jeden zastrzyk zatrzymuje cukrzycę w przedbiegach

17 lipca 2014, 13:54

Myszom z cukrzycą wywołaną dietą wystarczy podać jeden zastrzyk z czynnika wzrostu fibroblastów 1 (ang. fibroblast growth factor 1, FGF1), by na ponad 2 dni przywrócić poziom cukru do normy.


Żyjemy w antropocenie?

19 stycznia 2015, 14:08

W najnowszym numerze pisma Anthropocene Review opublikowano kolejną aktualizację zestawu 24 globalnych wskaźników, które dowodzą, że obecnie to ludzka działalność jest głównym motorem zmian w całym systemie Ziemi. Autorzy tego zestawu zauważają, że od 1750 roku, czyli od początku rewolucji przemysłowej, ludzkość zaczęła wywierać coraz większy wpływ na planetę, a od niedawna jest to wpływ dominujący


Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej

23 czerwca 2015, 10:52

Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.


SSD coraz bardziej atrakcyjne cenowo

2 grudnia 2015, 13:18

Szybko spadające ceny SSD powodują, że urządzenia te stają się coraz groźniejszą konkurencją dla tradycyjnych dysków twardych. W bieżącym roku SSD znajdą się w ponad 25% nowych laptopów. W 2017 roku ich udział w rynku wzrośnie do ponad 40%


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy